FAQ

Maskinuthyrning

Personalliggare

 • Vad innebär personalliggare? +

  Den 1 januari 2016 börjar den nya lagen om elektroniska personalliggare på byggarbetsplatser att gälla. Detta för att säkerställa att enbart behöriga vistas på arbetsplatsen.

  ID06 används idag på nästan alla arbetsplatser och det som behövs för att möta lagkravet är en regbox och ett mjukvarusystem för närvaroregistrering. Mjukvaran styrs via internet, smartphone eller surfplatta och tillåter registrerad tillträde till arbetsplats, användning av maskiner m.m. Det är byggherrens ansvar att se till att denna utrustning finns på arbetsplatsen.

  För hyra av utrustning och mer information kring personalliggare, kontakta ditt Stavdal hyrcenter. Samtliga kontaktuppgifter hittar du här http://www.stavdal.se/kontakt/hyrcenter/

   

 • Hur fungerar personalliggaren? +

  1. Byggherren anmäler byggstarten

  2. Skatteverket registrerar & tilldelar byggprojektet ett identifikationsnummer

  3. Byggherren ansvarar för att utrustning för en elektronisk personalliggare finns

  4. Byggherren eller den som bedriver byggverksamheten registrerar de som ska ha tillgång till arbetsplatsen

  5. Byggarbetare & leverantörer registrerar sig löpande med sitt ID06-kort

  6. Den som ansvarar för personalligaren överlämnar närvaroförteckningen till Skatteverket vid kontrollbesök

  7. Byggherren anmäler ärendet avslutat till Skatteverket när bygget är färdigt.

 • Vem gäller personalliggaren för? +

  Lagen omfattar byggarbetsplatser med en sammanlagd arbets- och materialkostnad, exklusive mervärdesskatt, som uppgår till mer än fyra prisbasbelopp (för närvarande omkring 180 000 kr).

 • Vad är ID06? +

  Alla som vistas på byggen runt om i Sverige måste kunna legitimera sig med ett ID06-kort. Har du inte giltig och godkänd legitimation, eller om du inte har föranmälts, kan du bli avvisad från arbetsplatsen, alternativt kan arbetsgivaren bli skyldig att betala ett vite.

 • Hur beställer jag ID06-kort? +

  Firmatecknaren på ditt företag kontaktar någon av de ID06-ackrediterade leverantörerna av ID06-kort. http://www.id06.se/bestall_kort.

  Firmatecknaren får endast beställa ID06-kort till egna anställda. När en medarbetare slutar är det viktigt att spärra ID06-kortet hos kortleverantören.

ID06 Kompetensdatabas

 • Vad är ID06 Kompetensdatabas? +

  I ID06 Kompetensdatabas kan Stavdal som ackrediterad utbildningsleverantör registrera utbildningsbevis som kopplas till personens eget ID06-kort. Fördelen med det är att allt finns samlat på ett kort och blir ID06-kortet stulet/borttappat så behöver man bara spärra kortet hos ID06 och beställa ett nytt som automatiskt får samma registrerade utbildningar som det gamla kortet.

  För företag som är anslutna till kompetensdatabasen är det lätt att kontrollera att utbildningsbevisen är giltiga och att den som utför arbetet har gått den kurs som krävs för ändamålet.

Utbildning

Säkerhet

 • Behöver jag använda en sele i alla liftar? +

  Det finns inget krav från arbetsmiljöverket på att använda sele dock ska personlig fallskyddsutrustning användas om det finns risk för att lyftanordningen blir påkörd av annan anordning eller fordon. Vi rekommenderar alltid våra kunder att använda sele när man arbetar från bomliftar, bilmonterade liftar och släpvagnsliftar. Alla våra hyrcenter har selar för uthyrning som passar dig. Här finner du våra paketlösningar för personligt fallskydd http://www.stavdal.se/maskinuthyrning/fallskyddslosningar/personligt-fallskydd/

 • Vad är PSI? +

  PSI är ett säkerhetsblad för maskiner och namnet är en förkortning av: Personlig SäkerhetsIntroduktion. PSI som är resultatet efter en gemensam satsning mellan branschens ledande maskinuthyrare och Swedish Rental Association har ett syfte att förbättra maskinanvändandet och skapa ännu säkrare arbetsmiljö. Tanken med säkerhetsbladet är inte att det ska ersätta tillverkarens manualer utan det ska istället fungerar som ett hjälpmedel och komplement vid sidan av maskiners övriga bruksanvisningar. De personer som använder maskinerna ska på ett lättöverskådligt och tydligt sätt kunna ta del av de allra viktigaste säkerhetsaspekterna och funktionerna på ett flertal språk. På bladet finns en beskrivning om maskinens användningsområden och nödvändiga kontroller till ergonomi, buller och vibrationer.

  När du hyr maskiner hos Stavdal medföljer ett PSI-blad till en stor del av våra maskiner. Vi vill att det ska bli lättare att göra rätt och minska olycksrisken.
   

Fakturafrågor & debiteringsinformation

 • Jag har fått en påminnelse och behöver en fakturakopia, vart vänder jag mig? +

  För att beställa en fakturakopia så mailar du ditt kund- och fakturanummer och till .(JavaScript must be enabled to view this email address)

 • Hur reklamerar jag min faktura? +

  För att reklamera din faktura fyll i formuläret på http://www.stavdal.se/start/om-stavdal/for-kunder/ .
  Efter att vi mottagit reklamationen så kontaktar vi dig så snart vi kan! 

 • Hur debiteras drivmedel? +

  När du hyr en maskin levereras den fulltankad. När du sedan lämnar tillbaka maskinen så tankar vi den igen och debiterar den faktiska förbrukningen av drivmedel.
  Om du har frågor kring drivmedel för uppvärmning kontakta ditt hyrcenter. Samtliga kontaktuppgifter hittar du under stavdal.se/hyrcenter/

   

 • Vad är en kalenderdag respektive byggdag? +

  Hyresmaskiner och materiel som används alla dagar i veckan oavsett om det är helgdag eller arbetsdag debiteras enligt kalenderdagar. Exempel på sån utrustning är värme och pumpar som måste fungera även om det inte är arbetsdag.

  Byggdagar är alla helgfria vardagar.

 • Var hittar jag Stavdals prislista? +

  Våra prislistor hittar du på ditt närmste hyrcenter. Stavdals priser är marknadsanpassade och avser antingen byggdagshyra eller kalenderdagshyra beroende på vilken produktkategori det gäller. Vårt pris anges exklusive moms. För att hitta ditt närmste hyrcenter gå in på: http://www.stavdal.se/kontakt/hyrcenter/.

Begagnade maskiner / Trading

 • Säljer ni era begagnade maskiner? +

  För att vi ska kunna stå för vårt ledord "fräscha maskiner" gäller det att vi hela tiden uppdaterar maskinparken med nya och säljer av det gamla. Våra begagnade maskiner som vi säljer av kan vara alltifrån liftar, bodar, vagnar, containrar, anläggningsmaskiner till elmaterial och tillbehör. Du hittar alla våra pågående auktioner hos Klaravik nätauktion.


Kontakta oss

På stavdal.se använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.